Stöd vid selektiv ätstörning

Att hantera selektiv ätstörning hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Publicerad 04 September 2024 07:07|Av Vera

Att navigera genom matvanor är en vanlig utmaning för föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och ADHD. Har du hört att en studie i USA visar att tonårsflickor med ADHD har en 3,5 gånger högre risk att utveckla ätstörningar jämfört med sina jämnåriga? Ännu mer oroande är att mer än hälften av barnen med autism stöter på problem med sin kost. Detta kan göra måltiderna till en daglig kamp, men det finns strategier och hjälpmedel som kan underlätta.

Vägen till bättre måltider

Tänk på måltider som en resa snarare än ett hinder. För ett barn med selektiv ätstörning kan varje ny maträtt kännas som ett nytt, främmande land. Hur kan du som förälder göra denna resa mindre skrämmande? Det första steget är att förstå att ditt barns ätbeteende inte är en fråga om vilja eller ovilja. Det är en del av deras tillstånd, där sinnen som är extra alerta kan göra nya smaker och texturer överväldigande.

Att introducera nya livsmedel kräver takt och tålamod. Börja med att blanda det nya med det bekanta. Om ditt barn till exempel älskar potatismos, prova att blanda i lite morötter i moset. Det är som att blanda lite av det okända med det trygga, en metod som kan göra nya smaker mindre hotfulla. Och kom ihåg, uppmuntran är nyckeln! Ett leende och en klapp på axeln efter varje måltid gör underverk.

För att underlätta denna process ytterligare, finns det särskilda hjälpmedel designade för att stötta barn med selektiva ätstörningar. Dessa verktyg kan inkludera allt från speciella bestick som gör maten mindre skrämmande till appar som hjälper till med att skapa positiva måltidsrutiner. Vill du lära dig mer om dessa hjälpmedel och hur de kan användas? Besök vår sida om hjälpmedel för barn med selektiva ätstörningar.

Det är också viktigt att hålla kommunikationslinjerna öppna. Prata med ditt barns vårdgivare, lärare och eventuella terapeuter för att säkerställa en enhetlig strategi kring mat. Kom ihåg, det tar en by för att uppfostra ett barn, och det gäller i ännu högre grad för barn med särskilda behov.

Genom att kombinera förståelse, taktfulla strategier och rätt hjälpmedel, kan du göra matupplevelserna mindre stressande och mer njutbara för både dig och ditt barn. Och vem vet, med rätt strategi kanske middagen snart blir den del av dagen ni båda ser fram emot mest!